Náchod
nádraží v Náchodě

Nejnovější články

Číst dále..

V našem záznamu zhlédnete a poslechnete si odpovědi na dotazy účastník...

Číst dále..

Moderátorem diskuzního stanu byl Jiří Černý, který v prvním bloku disk...

Číst dále..

Rozvoj náchodského regionu a doprava - Jaroslav Manych - nezávislý kandidát KSČM

obchvat nachodJiž několik let se spolek (dříve občanské sdružení) Obchvat Náchoda snaží přispět ke zlepšení dopravní situace v Náchodě a jeho okolí. Naše snaha směřuje zejména k podpoře vybudování obchvatu města Náchod. Od začátku jsme se u politiků setkávali s vyjádřením „na co bude Náchodu obchvat, když bude tranzitní doprava v budoucnu z Náchoda odvedena dálnicí D11 a navazujícím úsekem R11 směr Trutnov“. Snad z neznalosti místních podmínek se mylně domnívali, že přes Náchod jezdí pouze tranzitní doprava směr Polsko.

Pro rozvoj náchodského regionu a navazujícího broumovského výběžku je ve všech oblastech limitujícím faktorem dopravní obslužnost. Chceme-li podporovat rozvoj průmyslu, bude nutné zajistit pro podniky dodávky materiálu a následný odvoz vyrobeného zboží. Chceme-li podporovat rozvoj cestovního ruchu, opět narazíme na problém, jak sem dopravit turisty atd.

Jsem rád, že většina zainteresovaných politiků již konečně pochopila, že dostavba dálnice D11 + R11 směr Trutnov nevyřeší dopravu v Náchodě a okolí a začali výrazně podporovat dopravní stavby na trase mezinárodní silnice I/33. Nově se snad podaří prosadit tyto stavby do zákona 416/2009 Sb. Zákon o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Tato skutečnost nám sice obchvat nepostaví, ale stát tím dá jasně najevo, že se s ním určitě počítá.

Na jaře roku 2017 se konečně po dlouholetých bojích podařilo získat platné územní rozhodnutí pro stavbu obchvatu Náchoda, za což úředníkům stavebního úřadu v Náchodě patří poděkování.

Máme ale před sebou další neméně lehkou etapu. Jedná se o stavební povolení a s tím související jednání s vlastníky nemovitostí na trase obchvatu o možnosti jejich prodeje pro potřeby stavby. Zde by situace byla výrazně lehči, kdyby ČR, tak jako některé sousední státy, měla zákon o tzv. liniových stavbách, o kterém se také hovoří již několik let a výsledek se zatím nedostavil.

Jaroslav Manych
nezávislý kandidát KSČM Náchod