Zdravotnictví nesmí být výnosným „kšeftem“, ale péčí o pacienty

markova CTVětšina z nás vnímá zdraví jako nejdůležitější věc na světě. Proto je také dostupnost a kvalita zdravotní péče na jednom z prvních míst hodnotového žebříčku. Královéhradecký kraj a Náchodsko zvlášť, trpí dlouhodobými problémy celého českého zdravotnictví. Jedná se především o nedostatek finančních prostředků.
Po celou dobu mého působení ve Sněmovně jsem proto usilovala o to, aby byly pravidelně a dostatečně navyšovány platby za státní pojištěnce. Peníze nesmí být vysávány skrze poplatky, doplatky a přímé platby z pacientů, ale musí být dodávány prostřednictvím solidárního veřejného zdravotního pojištění a dotací státu. Je nepřijatelné, aby se pořádaly různé dobročinné sbírky nebo aby pacientům byla odpírána moderní léčba s odkazem na nedostatek financí v systému. KSČM proto navrhuje vznik zvláštního státního fondu, z kterého by byla tato nákladná péče hrazena. O velké peníze jde ovšem i v samotném Náchodě. Občané našeho regionu se musí spolehnout především na oblastní nemocnici, s pobočkami v Broumově, Novém Městě nad Metují a v Jaroměři. Dlouho odkládaná životně potřebná rekonstrukce a diletantství krajské reprezentace pod vedením ČSSD připravit a dovést do zdárného konce tendr na více než miliardovou investici, problémy s dostupností kvalitní péče ještě zhoršovaly. Nejistota a špatná personální politika prohloubila nedostatek zdravotnického personálu a dlouhodobá neschopnost zajistit odpovídající platby ze zdravotních pojišťoven může způsobit, že v novém monobloku nebudou lékaři, sestry a tedy ani pacienti. Ti dnes trpí tím, že se rekonstruuje za plného provozu, chybí parkovací místa a obtížná je i orientace v areálu. Není divu, že se pak pacientům často stává, že se v nemocnici cítí spíše jako obtížný hmyz než jako vážený host. Důvodem je přetížený personál, špatné pracovní i mzdové podmínky a někdy i necitlivý přístup vedení. Řešení nejsou jednoduchá, ale z pozice senátorky mohu významně přispět k rychlejšímu průběhu.

Pacient musí být vždy na prvním místě

Jedním z nejzávažnějších problémů českého zdravotnictví jsou chybějící lékaři i nelékařský personál. Vstup do EU způsobil, že se musel změnit systém vzdělávání zdravotních sester a nutnost mít vysokoškolské vzdělání oddálila vstup do praxe. Následně, díky nesmyslné personální vyhlášce ministra Hegera, muselo řada sester před několika lety odejít, protože se šetřilo na nesprávném místě. Nyní ti zdravotníci, kteří zůstali, trpí nejen přetížeností, ale také několika tisícovým rozdílem v platech oproti příjmům ve fakultní nemocnici. Nově přijaté zákony, bohužel, situaci příliš nevyřešily. Zvlášť zdravotní sestry, kromě nového nastavení vzdělávání, potřebují také snížit administrativní zátěž a změnit některé kompetence. Neochota lékařů sloužit mimo velká města a v nepřetržitých provozech způsobuje, že pacienti v regionech, zvlášť v příhraničních, postupně přicházejí o dostupnou zdravotní péči. Přitom nejde jen o peníze, ale celkově o nastavení všech podmínek ve spolupráci státu, krajů i měst a obcí. I k tomu mohu jako senátorka významně přispět. Dalším závažným problémem zůstává dostupnost léků a zdravotnických prostředků. Proč nelze některé potřebné léčivé přípravky dostat v lékárnách má mnoho příčin. Třeba fakt, že jsme pro obří farmaceutické firmy malým trhem a některé léky jsou příliš levné, což by mohlo snížit jejich zisk. Bohužel, se stále nepodařilo zcela zamezit reexportům léků, i když jsem příslušný návrh ve sněmovně předkládala. Z lékárenství se stal výnosný byznys, ale v malých městech a obcích lékárny chybí. Proto také KSČM opakovaně navrhuje vznik sítě neziskových lékáren. Prosazujeme stejné doplatky za léky a pro chronicky nemocné a nízkopříjmové pacienty úplné osvobození od neúnosné spoluúčasti.

Mgr. Soňa Marková, kandidátka do Senátu za KSČM